Økonomiske tips

Er postkassen din full av krav fra kreditorer? Føler du at du aldri har nok penger til å betale regningene dine?
Jeg har vært akkurat der du er nå, og du skal vite at hvis du tar tak i det i dag så vil ting bli mye lettere.


1. Åpne posten, det er ikke sikkert det er så ille som du tror. Og ofte føler man seg bedre når man har åpnet brevene og sett på tallene.

2. Få oversikt. Gå igjennom alle brev, noter deg hvem som er kreditor og hvor mye du skylder. Er det ting som har forfalt eller er på vei til å forfalle, ring kreditor og få utsettelse eller en betalingsplan. Ofte er kreditorene veldig imøtekommende, og vil gjerne hjelpe til å få laget en nedbetalingsplan.

3. Lag et budsjett. Finn ut hvor mye inntekter du har og hvor mye utgifter du har. Jeg har brukt You Need A Budget www.ynab.com og syns det er en genial app. Den koster noen kroner, men det er verdt det for å få full oversikt og ikke minst ha kontroll.

4. Har du mye gjeld så får du nå oversikt over gjelden din i gjeldsregisteret. Gå til f.eks https://www.gjeldsregisteret.com/pages/innsyn-i-egne-opplysninger og Logg på med BankID. Da vil du se all usikret gjeld. Har du inkasso saker, så vil ikke disse dukke opp her, disse må du evt. få oversikt ved å åpne posten og evt. kontakte ulike kreditorer.

5. Lag en plan hvordan du skal komme ajour og hvordan du skal betale ned gjeld. Gå inn på undebt.it og registerer all gjelden din.  Der kan du lage en plan for nedbetaling, der du betaler ned litt ekstra på den minste gjelda først, og snøballen begynner å rulle. Søk opp snøballmetoden på Google så kan du lese litt om hvordan den fungerer.

6. Prøv å spar opp en buffer på ca. 10 000 kr sånn at du har mulighet for å fikse vaskemaskinen hvis den ryker . Da slipper du å måtte ty til enda mer lån hvis uhellet er ute.

  • Share: