Mulig å bli millionær automagisk?

By Kirkerotta - 04:44

Jeg ble tipset om boken "Automatic Millionair" her om dagen, og måtte selvsagt sjekke den ut.
Boken er skrevet av David Bach, og handler om sparing.

Han mener  bl.a at budsjett ikke er nødvendig. At man skal betale seg selv først. Og at man bør sette av 10-15% av det man tjener til sparing så fort man får lønn på konto, og at det gjøres ved et automatisk trekk sånn at man ikke en gang ser pengene.

Hvis man har gjeld, mener han at i stede for å sette 10% til sparing. Så skal man sette av 5% til sparing og 5% til ekstra nedbetaling på gjeld. På den måten får man spart, samtidig som man får betalt ned gjelden.

Han skriver også at man skal sette opp hvor mye man har i gjeld, og hvor mye man betaler minimum per mnd. Så skal man dele gjelden på minimums betaling, og så får man et DOLP nummer (Dead on last payment).
Så rangerer man gjelden fra lavest til høyeste nummer, og så starter man å betale ekstra på det med lavest tall.

Syns det er veldig spennende, og samtidig irriterer jeg meg veldig over at jeg ikke kom i gang med sparing og få orden på økonomien på et tidligere tidspunkt. Hadde jeg startet når jeg begynte å jobbe som 20 åring, ja da hadde jeg hatt mye penger på konto i dag.
Men, men, det er aldri for sent å snu.

Bach skriver også om Latte-faktoren. Mange vil si at de ikke har råd til å spare, men hvis man ser på vanene sine så er det som regel noe man kan kutte ut. Mange kjøper f.eks en kaffe på vei til jobb (derav navnet latte-faktoren) Men det kan være hva som helst, f.eks røyk, snus, sjokolade eller brus.
Alle har vi noen "uvaner" vi kan kutte ut for å spare noen kroner. Mange små summer, blir faktisk ganske mye på 1 mnd, 1 år eller 10 år!

Si at du kjøper en kaffe til 30 kr hver dag før jobb. 600 kr i mnd.  I løpet av 1 år blir det (enkelt regna) 7200 kr.
Si at du i stede sparer pengene i fond med 10% avkastning i 10 år. Da sitter du igjen med rundt 130 000 kr!

Siden jeg har en yngre søster har jeg prøvd å få henne inn på tanken om å spare. Hun er fremdeles forholdsvis ung. Hun har ikke gjeld utover studielån, og har derfor store muligheter for å legge gode vaner for fremtiden!

Jeg gleder meg til å fortsette reisen mot gjeldsfrihet! (Og en fet sparekonto!)
  • Share:

You Might Also Like

1 kommentarer

  1. Det stemmer til en viss grad! For gjør man det (10% sparing først) så får man jo spart endel. Men ser man på spareraten til pengevettere (på forumet Pengevett) og forsåvidt den vi har kommet opp i også, så er 10% liksom litt lite... Ved å ha budsjett blir man bevisst på å kunne kutte utgifter og få en sparerate som er mye høyere. Hvilket betyr raske gjeldsfri og/eller raskere millionær (hva enn som er målet). Så jeg er helt enig i han med å sette av til seg selv først - men et budsjett kan være godt å ha også syns jeg, om man ønsker å maksimere sparepotensialet.

    SvarSlett