Skal, skal ikke?

By Kirkerotta - 10:31

Jeg har nå kommet i en situasjon der jeg ikke helt hva jeg skal gjøre. Jeg har fått tilslag på et lån i Skandiabanken på 150 000 kr. Renten er på 16%.
Jeg skulle egentlig bare sjekke hvilke muligheter jeg hadde i min egen bank for refinansiering, og så fikk jeg tilslag.
Tenker på skrekk og gru hvilke konsekvenser dette kan få for folk som er kjøpeglad og som ville løpt ut å kjøpt både det ene og andre for pengene! (Slik jeg var før) Man får jo pengene kastet etter seg rett og slett.

Jeg har selvsagt gått igjennom listen og veid for og i mot.

For: 
- Kan kvitte oss med 10 kreditorer, og stå igjen med 4. Mye mer oversiktlig.
Færre regninger i posten, mye lettere å ikke miste oversikten.

- Mulighet for lengre nedbetalingstid, som igjen gir oss litt mer spillerom HVIS vi måtte trenge det. Nå lever vi langt under både SIFO's budsjett og også under de satsene som er satt for de som f.eks går på gjeldsordning. Og økonomien blir fort sårbart.
Jeg ønsker uansett å fortsette å betale like mye som vi gjør i dag, for jeg vil betale ned gjelden så fort som mulig. Målet er å være gjeldsfri i 2017.

Mot: 
- Betale lån med lån er aldri ideelt. Og nå som jeg har holdt på så lenge med dette så stritter alt i mot å gjøre det.
- Nedbetalingstid: Vil betale ned så fort som mulig, men kan ende opp med å bare betale minstebeløpet. Ikke særlig gunstig.
- Renten. Må sjekke hvilke renter jeg betaler på avtalene jeg har i dag. Vil ikke at det skal bli dyrere i renter.

Jeg har selvsagt vært innom å leste på Pengebingen hva hun mener om refinansiering. Mange gode poenger.

Bare tanken på å kunne ha 10 færre kreditorer å holde styr på høres fantastisk ut. Jeg kan også ha full oversikt i nettbanken min hvor mye jeg har igjen å betale tilbake på lånet i stede for å måtte ringe rundt til 10 kreditorer for å få en oppdatering.

Ingenting av pengene skal gå til personlig forbruk osv. slik jeg kunne finne på å gjøre før. ALT, hver eneste krone kommer til å gå til å dekke lån.

Hva ville du gjort hvis du hadde MANGE ulike kreditorer? Og mulighet for å gjøre en sånn her endring?
Takket ja eller nei til lånet?

  • Share:

You Might Also Like

4 kommentarer

  1. Jeg har vel aldri kommentert her, men følger stille med. Vi var i en situasjon der vi hadde mange kreditorer, spesielt kredittkort. Vi valgte å kjøre snøballmetoden og samtidig slå sammen lån der vi hadde mulighet. For oss fungerte det bra, men man må jo ha en del disiplin, sjekke at rentene er bedre enn nåværende totalrenter som du betaler hver måned per i dag.
    Jeg ville takket ja til lånet HVIS rentene var bedre og ikke minst at du brukte refinansieringen fornuftig fremover.

    SvarSlett
  2. Hadde bare gjort det hvis den renta er lavere enn kreditorene sine. Men skjønner veldig godt at det klart hadde vært enklere å bare betalt til én. Meen hør med din egen bank. Kanskje du kan forhandle til deg lavere rente :)

    SvarSlett
  3. Bare vær obs på sammenhengen mellom rente og nedbetalingstid. Selv om rente på refinansiering er lavere i seg selv, kan det blir dyrere om betalingen drar ut i tid. Regn ut NØYAKTIG hvor mye dere minst må betale på det nye lånet for at det skal lønne seg,og vær fullstendig nazi på aldri å betale mindre. Mer er selvsagt flott! Husk å regne med evt etableringsgebyr osv om ikke renten har tatt høyde for dette.

    Jeg ser som sier skeptisk - mest fordi det er flere år man gjerne holder på, og selv om man de første månedene er motivert og klarer å betale inn ekstra osv, så blir man vant med en tilsynelatende bedre økonomisk situasjon og det kan begynne å gli ut...

    Og du skriver som fordel av "Kan kvitte oss med 10 kreditorer, og stå igjen med 4.", noe som jo er sant, men viktig å huske at det er gejlda som teller, ikke antall kreditorer. Og gjelda bare flyttes. Men dette vet du jo godt, så jeg er litt mindre skeptisk i denne situasjonen, fordi jeg vet at du vet om alle fellene man kan gå i. Samtidig er det kanskje akkurat dette dere trenger for å få fart på ting... Men det skal sies at det kanskje er mer motiverende med færre mindre beløp enn få store nå som snøballen endelig begynner å rulle. Ville nesten tro at snøballmetoden fortsatt er å anbefale; da 16% rente heller ikke akkurat er noe å juble for. Men regn på det og ta et valg ut i fra hva du føler selv.

    Uansett hva du velger er hovedsaken å fortsette å holde utgifter på et minimum (langt under sifo er supert!!) og å bruke ALT overskytende på gjelda, samme hva kreditor heter. Og å klare å holde dette helt til dere er kvitt alt.

    SvarSlett
  4. Du kan jo gjøre det halvvegs. Bare refinansiere de aller mest hårreisende avtalene. Kredittkortet med 37% rente feks, om det finnes.

    SvarSlett