Økonomi opplæring

By Kirkerotta - 11:19

Jeg har ikke lært mye om økonomi gjennom oppveksten. Jeg har aldri som barn måtte spare for å kjøpe meg ting. Har ikke vært bortskjemt å fått alt jeg peker på heller, men det var aldri snakk om at jeg måtte spare i lengre tid for å kjøpe noe jeg hadde lyst på.

Når jeg ble ungdom og skulle flytte ut var det heller aldri noen som fortalte meg at kredittkort var noe jeg burde holde meg unna. BSU sparing var det aldri snakk om heller. (Vet ikke om det fantes den gangen jeg flytta ut, men tror det)

Jeg vil ikke legge noe skyld på mine foreldre. Men jeg skulle ønske jeg hadde fått litt mer økonomisk lærdom i oppveksten.

På skolen lærte vi heller ikke noe særlig om økonomi. Syns å huske vi hadde bedriftsøkonomi, men kan ikke huske at vi tok opp andre vitktige ting som BSU, sparing, kredittkort og forbrukslån.

Jeg ønsker at mine skal lære at man må spare hvis man ønsker å kjøpe seg noe. De skal få ukepenger, og ønsker de seg noe som koster penger så skal de få spare til det! Selvsagt vil de få ting de vil ha hos oss også, men jeg vil at de skal lære at det å spare krever tålmodighet, men at det er veldig viktig.
De skal også ha BSU konto som de kan spare på når de blir gamle nok.

På hvilken måte vil du lære dine barn om økonomi, sånn at de har nok lærdom til å ikke falle i Luksusfella?


 • Share:

You Might Also Like

3 kommentarer

 1. Jeg skal også lære de å være kreativ. Skal ikke kjøpe bursdags,julehilsen, eller konfirmasjon kort heller mye hyggeligere å sitte sammen og lage ferdig personlige kort. Kan liksom ikke si det nok, lag maten selv, utrolig hvor mye man kan spare på å bake brød, reise en tur til Sverige å kjøpe parmasam ost så du lage seg helige retter

  SvarSlett
 2. Jeg vil begynne tidlig og skape mange læringsøyeblikk. Å forvalte økonomien skal de få være med på, se hvordan avgjørelser tas, og få ansvar for det de tjener selv (til en viss grad). Slik at de ikke føler at de blir opplært, mer så det blir en livsstil å ta godt vare på pengene sine. En av tingene jeg har tenkt på er å ikke gi ukelønn/månedslønn uansett, mer av type provisjon, hvor jobb (oppgaver hjemme eks) medfører lønn. Ikke utførte oppgaver, ingen lønn. Mange unger i dag får jo bare penger, de tror penger vokser på trær eller noe, da de ikke opplever sammenheng mellom jobb og penger. Mine barn trenger ikke å vite at det dessverre/heldigvis er slik i Norge at man kan få grei "lønn" av å sitte på ræva. Vil at de skal tro at det lønner seg å jobbe.

  Mange tanker - ingen barn, hehe. Må gjøre noe med sistnevnte først.

  SvarSlett
 3. Jeg er for tiden sprekkeferdig, og er også opptatt av å formidle gode holdninger til økonomi. Vet ikke helt hvordan jeg skal løse det med ukelønn eller ei, men har tenkt at hvis jeg viser måtehold i hverdagen, så vil det smitte over på den lille rent holdningsmessig. Altså, vi kjøper ikke alt alltid, selv om vi kan.

  Dette er holdninger både jeg og samboer har fått med oss hjemmefra. Vi har ikke fått ukelønn som barn, men har fått etter behov, men så har vi egentlig aldri hatt behov for ting og tang stadig vekk heller. De få gangene jeg ønsket dyre ting, måtte jeg skaffe meg en jobb. Jeg jobbet i ett og et halvt år for å få nok penger til det jeg ønsket meg! Gjett om det var verdt det! (Nå hadde ikke foreldrene mine råd til å støtte meg, så jeg måtte faktisk jobbe.)

  Min mor lærte meg tidlig at "det er dyrt å være fattig" og at avbetaling var styggedom, så jeg holder meg unna alt slikt. Jeg har kredittkort, men bruker det som det skal brukes. Kredittkortfirmaet tjener ikke penger på meg, for jeg betaler tilbake før rentene starter ;)

  Så oppsummert: Satser på å være et godt forbilde og videreføre holdninger om at ting ikke gjør lykkelig, og at hvis man virkelig vil ha noe, må man tjene opp nok penger først og kjøpe etterpå.

  SvarSlett