Nærmer meg "Point zero"

By Kirkerotta - 23:53

I dag kom barnetrygden, og dermed fikk jeg betalt et par regninger! Ingen bedre følelse.
Nå ligger det bare tre regninger i regningsboksen  min, den minker og minker.

Jeg begynner å komme ajour, og om ikke lenge kan jeg faktisk begynne å sette av penger på konto til bufferen min.
Vil spare opp 10 000 kr, sånn at vi har den klar før jeg starter med snøballen. Klør i fingrene etter å starte med snøballen, men ser jo at det ikke er fornuftig å starte med den før buffer er på plass.

Budsjettet har fått seg en liten sprekk denne uka. Har vært noen småting vi har kjøpt inn, selv om matbudsjettet har vært brukt opp.
Men jeg føler likevel det har vært ganske kontrollert. Tjent inn litt ekstra penger i helga og i går, så pengene har jeg tatt derfra. Altså ikke noe kreditt! ;o)

Det er en helt ny følelse å ha kontroll på pengene. Det å faktisk ha penger på konto til regninger midt i mnd. og også det å ha penger lagt av til mat!
Penger som har kommet inn, som f.eks barnetrygd har alltid gått til mat fordi kontoen allerede har vært skrapa.

Skjønner jo nå at store deler av problemet har vært matbudsjettet vårt. Nå har vi planlagt for en hel uke, men merker jo trangen til å stikke på butikken fordi det er noe man bare MÅÅÅ ha. Før handlet vi jo nesten hver dag og da ble det jo fort 300-600 kr hver eneste gang vi handla! Med andre ord, mye penger og mye unødvendig!

Jeg koser meg med den nye kontrollen min. Mannen har også blitt veldig flink til å tenke over hva vi kjøper når vi er i butikken, og det har hendt flere ganger at han har plukket noe, men deretter satt det tilbake i hylla. Tror han føler det til tider kan bli litt nazi, men det må det bli hvis vi skal greie å komme oss på beina igjen økonomisk!

 • Share:

You Might Also Like

4 kommentarer

 1. Ja det er deilig den første gangen man ser at innsatsen er verdt det og at man er på vei i riktig retning! Noe så enkelt som å kunne betale alle regningene til riktig tid OG ha penger til mat hele måneden :)

  Synes du beskriver det så godt det med å ha handlevaner, og at man først oppdager det ved å endre på dette. Jeg trakk kortet hele tiden egentlig, men jeg innså ikke hvor ille det var før jeg plutselig ikke skulle handle eneste ting!! Så utrolig uvant å ikke gå innom butikken..! Så der tror jeg egentlig det er mange som ville bli overrasket om de gikk over til ukeshandling ;)

  SvarSlett
 2. hva legger du i snøballmetoden?

  SvarSlett
  Svar
  1. Snøballmetoden går kort fortalt ut på at man setter opp oversikt over all gjeld man har, fra minst til størst. Så betaler man litt ekstra hver mnd. på det minste lånet, i tillegg til minstebeløpet. Når hele lånet er nedbetalt, begynner man på neste lån, og betaler minstebeløpet+ minstebeløpet fra forrige lån + det man har betalt ekstra. På den måten betaler man mer og mer for hvert lån man kvitter seg med. Nedbetalingen går raskere.

   Du kan lese mer her på engelsk: http://www.daveramsey.com/article/get-out-of-debt-with-the-debt-snowball-plan/ og her kan du se en nærmere beskrivelse på norsk: http://www.pengevett.com/gjeld/14-la-snoballen-rulle.html

   Jeg gleder meg til å komme i gang og bli kvitt gjeld.

   Slett
 3. Angående snøballmetoden:

  Det er to ulike oppfatninger om prioritering av hvilke lån en skal nedbetale først. Lånet med høyest rente først, eller minste lånet først.

  Matematikken forteller at det er mest lønnsomt å nedbetale lånet med høyest rente først, slik at det frigjøres mer penger til snøballen raskest mulig.

  De som anbefaler å betale ned den minste gjelden først, anbefaler dette for å gi økt motivasjon når du ser gjeldsposter forsvinne. Selv om det fører til at du totalt betaler mer i renter og bruker lenger tid på å bli kvitt all gjeld.

  For eksempel, du skylder 25.000 kroner og gjelden fordeler seg over to poster.
  10.000kr i gjeld til 16% rente koster 1600kr i året.
  15.000kr gjeld til 28% rente koster 4200kr i året.
  Sett at du får 10.000kr til å nedbetale gjeld i en slump.
  Om du betaler den minste gjelden først vil du ha igjen en gjeld som koster 4200kr.
  Om du betaler på den dyreste gjelden først vil du ha igjen en gjeld som koster 3000kr

  Så da får du velge om motivasjonen av å få en gjeldspost mindre er verdt 1200kr mindre til snøballen det neste året..

  For meg er den matematisk korrekte modellen mye mer motiverende, særlig når jeg allerede er motivert nok til å ta tak i problemet og tar meg tid til å regne over alternativene.

  Angående buffer:
  Personlig valgte jeg å droppe buffer mens jeg betalte kredittkort gjeld fordi 10.000 kroner på bufferkonto med 3% rente gir 300kr årlig i rente. 10.000kr utestående på et kredittkort koster 2800kr med 28% rente. Jeg tenkte som så at penger er penger, så jeg ville heller prioritere å dekke inn mest mulig gjeld så fort som mulig, og om nødvendig heller bite i det sure eplet og ta gjelden opp på nytt igjen dersom kjøleskapet måtte byttes.

  Jeg brukte ca tre år på å betale kredittkort gjelden min, og vet at det hadde tatt lengre tid med bufferkonto. De 7.500kronene jeg sparte i renteutgifter på ikke å ha bufferkonto mens jeg hadde forbruksgjeld kom godt med :-)

  SvarSlett